Plan

Animo-inventarisatie
Het plan voor Hof van Wognum is tot stand gekomen na een animo-inventarisatie in 2013 uitgevoerd door WoonGraag onder bewoners van Medemblik. Uit de inventarisatie bleek dat er in Medemblik veel belangstelling is naar betaalbare, zorggeschikte woningen op centrumlocaties. De meeste geïnteresseerden spraken daarbij hun voorkeur uit voor een huurwoning.

Voorkeurslocatie
In Wognum is de locatie van de voormalige Hiëronymusschool door geïnteresseerden geselecteerd als voorkeurslocatie. Deze locatie ligt in het centrum, dicht bij een winkelcentrum, een aantal maatschappelijke voorzieningen en nabij twee zorgsteunpunten. Na de locatiekeuze heeft Breddels Architecten een plan gemaakt voor 26 grondgebonden en gestapelde huurwoningen in verschillende groottes.

Hof van Wognum: karaktervol en duurzaam
Als stedenbouwkundige opzet is gekozen voor een hofje waarbij de bewoners de keuze hebben om gebruik te maken van de collectiviteit maar ook meer individueel gericht kunnen wonen. De architectuur van het plan is karaktervol, enigszins historiserend en gebaseerd op de architectuur van de ‘Amsterdamse School’ met gebruik van traditionele materialen en een duurzame detaillering.

Waarom bestaat het Hof van Wognum uit huurwoningen?
Tijdens de animo-inventarisatie hebben geïnteresseerden in het Hof van Wognum een sterke voorkeur uitgesproken voor een huurwoning. Hieronder staan de belangrijkste redenen die werden genoemd:

  • Wij komen niet in aanmerking voor (nieuwe) hypotheek vanwege onze leeftijd. 
  • Als we de huidige woning verkopen, kunnen we ons geld vrij besteden aan leuke dingen en bijvoorbeeld nu al schenken aan onze kinderen en kleinkinderen of wat vaker op vakantie gaan.
  • We lopen minder financieel risico door bij een crisis op de woningmarkt of bij een hogere rente. 
  • Als de kinderen het huis uit zijn, willen we graag kleiner gaan wonen op een plek dichtbij de winkels.
  • Als we gaan huren, zijn we af van het werk en kosten voor het onderhoud aan de woning en tuin.
  • De kosten voor gas en stroom voor onze huidige verouderde en minder goed geisoleerde woning zijn veel te hoog. Dat kan in een huurwoning veel lager.
  • Mijn partner is overleden. Ik hoef niet meer zo groot te wonen, met alle kosten en zorgen erbij.